Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Makuch rzepakowy

Produktem ubocznym przy produkcji oleju rzepakowego jest makuch rzepakowy. Jest to bardzo wartościowy składnik pasz dla drobiu, żywca wieprzowego, bydła mlecznego i opasowego.

Najważniejsze parametry makuchu rzepakowego to:

a) białko ogólne - 32% (strawność białka rzeczywista – 84%, strawność białka biologiczna – 90,7%)

b) tłuszcz – 12%

c) włókno surowe – 10%

d) energia metaboliczna – 2500 kcal

e) składniki mineralne – Ca, Fe, Mn, P, Mg, Se i dużo witamin

Makuch rzepakowy ze względu na wysoką zwartość białka i jego dobrze zbilansowany skład aminokwasów może być traktowany jako zamiennik importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej dla zwierząt gospodarskich.

Pod tym względem przewyższa poekstrakcyjną śrutę rzepakową, ponadto ma lepszą smakowitość, wyższą zawartość kwasów tłuszczowych oraz stanowi lepszy komponent wspólnie z poekstrakcyjną śruta sojową.

.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem