Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO, NIERAFINOWANY

Uzyskuje się z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno. Kokos wykazuje m.in. właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne ( zabija pasożyty, grzyby, drożdżaki), ma pozytywny wpływ na wydajność fizyczną organizmu, wspomaga funkcjonowanie narządów wewnętrznych ( pracę jelit, trzustki ), chroni organizm przed miażdżycą tętnic i osteoporozą, reguluje poziom insuliny, cholesterolu, poprawia ogólny wygląd skóry.

Olej kokosowy, który w formie stałej przyjmuje postać masła kokosowego, jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. W temperaturze 23-25 stopni Celsjusza struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co określa się go mianem masła kokosowego. Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem.

W wyniku naturalnego procesu tłoczenia olej posiada właściwości biologiczne nasion z których został wytłoczony. W skład oleju kokosowego wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe ( około 80-90% ): kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas plamitynowy, kwas kaprylowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy i kwasy nienasycone ( od 4 do 10 % ): kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.

Działanie:

Olej kokosowy wpływa na poprawę wchłaniani wapnia, magnezu, żelaza. Przyspiesza metabolizm dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Jest uznawany najzdrowszym tłuszczem świata. Tłuszcz w procesach trawiennych i utrzymania właściwej wagi odgrywa kluczową rolę. Olej kokosowy w ok.60% skład się z wartościowego dla organizmu kwasu laurynowego, który w podobnych proporcjach występuje jeszcze tylko w mleku matki. Ludzki organizm przekształca ten kwas w monolauryn o właściwościach bakteriobójczych i wirusobójczych. Podobne działanie wykazuje kwas kaprylowy, który też wchodzi w skład oleju kokosowego. Doskonały związek tych dwóch kwasów sprawia, że olej kokosowy jest prawdziwą "bombą witaminową".

Wykorzystuje się olej kokosowy ponadto do przy leczeniu wysypek skórnych, opryszczek, grzybic stóp, trądzików, owrzodzeń skór i egzemy. Wewnętrznie stosuje się go w przypadku chorób układu trawiennego, przeziębienia i nieregularnych miesiączek, a także w astmie i osteoporozie. Poza tym olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny, korzystnie wpływa na koncentrację, wspomaga absorpcję witamin, minerałów, aminokwasów i innych składników odżywczych, łagodzi stany zapalne i objawy związane z syndromem chronicznego zmęczenia, bóle zębów.

Dodatkowo tłuszcz kokosowy wyróżnia zawartość antyoksydantów, czyli substancji które są pomocne w zwalczaniu wolnych rodników - cząsteczek, które niszczą białka i DNA. Dzięki usuwaniu wolnych rodników olej kokosowy hamuje proces starzenia się skóry. Z tych względów doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków regenerujących skórę, włosy, usuwających przebarwienia, a także jako silnie środek nawilżający i natłuszczający.

Stosowanie:

Można stosować w różnych postaciach. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz zdrowym zamiennikiem margaryny. Dzięki dużej odporności na wysoką temperaturę doskonale sprawdza się przy smażeniu, nadając potrawom delikatny, kokosowy posmak. Składa się głównie z kwasów nasyconych dzięki czemu jest posiada wysoką temperaturę dymienia i jest odporny na utlenianie.

Idealny do codziennej pielęgnacji - to naturalny zamiennik każdego drogiego kremu, balsamu lub odżywki do włosów. Dorosłym zaleca się stosowanie około 3 do 4 łyżek oleju kokosowego dziennie w trakcie posiłku, wtedy najlepiej wchłania się do organizmu. Z powodzeniem może zastępować kosmetyki stosowane u najmłodszych dzieci.

Można przechowywać w temperaturze pokojowej, przydatność 1 rok.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem