Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

OLEJ Z WIESIOŁKA , TŁOCZONY NA ZIMNO , NIERAFINOWANY


Wiesiołek
to, co jest najcenniejsze, ukrywa w bardzo drobnych, twardych nasionach. Wyciskany z nich olej z wiesiołka zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) - kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), od których obecności w organizmie zależy prawidłowy przebieg wielu życiowych procesów.

W oleju z wiesiołka są także inne kwasy tłuszczowe - oleinowy, palmitynowy i stearynowy - a ponadto fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez i wapń. Ten zupełnie niezwykły zestaw składników sprawił, że niepozorny wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków.

Olej tłoczony jest ze starannie wyselekcjonowanych odmian wiesiołka dwuletniego pochodzenia polskiego, posiada  żółtawo-zielone zabarwienie. W wyniku naturalnego procesu tłoczenia nasz olej zachowuje właściwości biologiczne i odżywcze nasion wiesiołka .
Ma wiele dobroczynnych substancji, a wśród nich dwie najważniejsze – kwas linolowy (DGLA) i kwas gammalinolenowy (GLA). Kwas linolowy to jeden z kwasów należących do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega 6. Kwasy omega-6 odpowiedzialne są między innymi za regulację czynności fizjologicznych i biochemicznych w organizmie. Z racji tego, że kwas linolowy na bardzo pozytywny wpływ na skórę, jest bardzo często stosowany jako składnik kosmetyków. W przypadku kwasu gamma-linolenowego (który w roślinach występuje bardzo rzadko) jego dobroczynne działanie sprowadza się przede wszystkim do obniżania ciśnienia tętniczego krwi, obniżania poziomu cholesterolu. Kwas gamma-linolenowy wpływa również na gospodarkę trójglicerydów oraz redukuje stany zapalne. Ogromną zaletą kwasu gamma-linolenowego jest również zbawienny wpływ tego kwasu na kobiece dolegliwości związane z bolesnym miesiączkowaniem i negatywnymi skutkami ZNP (zespół napięcia przedmiesiączkowego).

Podsumowując cudowną moc wiesiołka, należy raz jeszcze podkreślić jego uniwersalne działanie:

- Wzmacniające (podnosi poziom odporności, uzupełnia siły witalne, wzmacnia organizm)
- Odtruwające (pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia funkcjonowanie przemiany materii)
- Przeciwmiażdżycowe (obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych)
- Przeciwcukrzycowe (wspomaga odchudzanie, regularne spożycie zapobiega otyłości)
- Przeciwzawałowe (chroni przed nadciśnieniem tętniczym, poprawia krążenie)
- Żółciopędne (poprawia kondycję wątroby, trzustki)
- Antyalergiczne (łagodzi objawy alergii, przynosi ukojenie po ukąszeniach i kontakcie
z alergenem)
- Regulujące (poprawia kondycję układu hormonalnego, poprawia przemianę materii)
- Leczniczo w chorobach skóry (łagodzi, regeneruje, nawilża)
- Ochronne i łagodzące
- Antynowotworowe (hamuje wzrost komórek nowotworowych)
- Poprawia płodność (składniki wiesiołka wpływają na produkcję śluzu w czasie owulacji, dzięki czemu rosną szansę na zapłodnienie)
- Kwasy tłuszczowe oraz magnez łagodzą bóle menstruacyjne i sprzyjają zachowaniu równowagi hormonalnej. Dzięki niemu panie rzadziej skarżą się na wahania nastroju, które są jedną z głównych dolegliwości przedmiesiączkowych. Warto pamiętać o wiesiołku również w okresie menopauzy, ponieważ skutecznie zapobiega uderzeniom gorąca.
- Olej z wiesiołka jest wskazany dla par starających się o potomstwo, ponieważ ułatwia zapłodnienie. Dowiedziono, że pobudza on wydzielanie płodnego śluzu (tuż przed owulacją i po niej), poprawia jego jakość oraz ukrwienie śluzówki macicy. Niektóre badania wskazują, że wiesiołek może też poprawiać męską potencję.

Dawkowanie:
Olej z wiesiołka można pić, nakładać bezpośrednio na skórę (np. w formie maseczki), bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw, np. dressingów, do sałatek, zup (należy tylko pamiętać o tym, by go nie podgrzewać, ponieważ straci wtedy swoje właściwości).
Dawkuje się go w ilości: 6-8 gramów oleju dziennie dla osób dorosłych (bezpośrednio lub z innymi płynami oraz jako dodatek do posiłków), dla dzieci powyżej 3 lat należy stosować dawkę 3-4-gramową.

Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przydatność 6 miesięcy.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem