Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

CZARNUSZKA

Czarnuszka wpływa pozytywnie na zdrowie wątroby i nerek. Chroniąc te narządy przed uszkodzeniami. Zwłaszcza przed szkodliwymi czynnikami takimi jak metale ciężkie czy też leki czarnuszka chroni te dwa ważne narządy, oczyszczając ustrój z toksyn. Toksyny, które uszkadzają wątrobę przyczyniają się między innymi do problemów z chronicznym podtruwaniem organizmu oraz nieprawidłowym trawieniem.

Czarnuszka jest pomocna zarówno w cukrzycy typu 1 jak i 2. Regeneruje trzustkę, której uszkodzenia powodują cukrzycę. Reguluje poziom insuliny, a także obniża poziom glukozy we krwi. Czarnuszka obniża apetyt oraz zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim ( dzięki temu, że czarnuszka normuje poziom glukozy we krwi, łatwiej jest zapanować nad apetytem).

Czarnuszka wzmacnia wypadające i osłabione włosy. Zawiera antyoksydanty i substancje przeciwbakteryjne, które wspomagają skórę zmagającą się z łupieżem lub problemem grzybicy, ponadto kwasy omega-3 i omega-6 wzmacniają cebulki włosów.

Czarnuszka jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym.

Badacze z Pakistanu odkryli, że czarnuszka spowalnia rozwój szczepów takich jak MRSA,czyli gronkowiec złocisty odporny na metycylinę. Najbardziej narażone na zarażenie się ta bakterią są starsze osoby, u których przeprowadza się poważne operacje.

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu pozwala zmniejszyć częstotliwość występowania astmy i innych chorób alergicznych. Skuteczność nasion czarnuszki w leczeniu astmy wykazały liczne badania. Jedno z nich potwierdziło, że ekstrakt tej rośliny ma działanie przeciwastmatyczne. Dodatkowo zawarte w czarnuszce związki aktywne korzystnie wpływają na rozszerzanie oskrzeli, co pomaga zwalczać objawy astmy. Chroni ona także przed chorobami autoimmunologicznymi, oraz wspiera układ odpornościowy.

Czarnuszka polecana jest osobą zmagającym się z problemami trawiennymi. Poprawia trawienie, zmniejsza intensywność wzdęć i bólu żołądka. Ponadto olej z tej rośliny wykazuje działanie przeciw pasożytnicze i wiatropędne.

Kwasy omega-3 i omega-6 zawarte w czarnuszce wpływają korzystnie na poziom cholesterolu.
W związku z tym pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, jak i obniżyć ciśnienie.

Stwierdzono, że czarnuszka wykazuje działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe. Zwiększa odporność na stres, skutecznie przeciwdziała stanom depresyjnym i/lub lękowym jak również poprawia samopoczucie.

Zastosowanie

Zmielone nasiona czarnuszki doskonale zastępują pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażnią przewodu pokarmowego oraz nie przyczyniają się do zakwaszania organizmu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do :

- wypieku chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch)

- do zup, sałatek, kanapek, duszonych warzyw,

- przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem