Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

OSTROPEST PLAMISTY

Ostropest plamisty posiada właściwości regeneracyjne i odtruwające organizm, w tym wątrobę, która była narażona na: nadużywanie leków, alkoholu,chemioterapię, cukrzycę, spożywanie narkotyków, zatrucie grzybami, w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C. Dobroczynnie działa na ten organ chroniąc przed uszkodzeniami komórki wątroby oraz nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią. Działanie to ostropest zawdzięcza substancji zwanej sylimaryną oraz flawonolignanom wykazującym działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i ochronne dla wątroby. Sylimaryna należy również do przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki z organizmu. Pomocna jest także w chemioterapii, ponieważ zmniejsza stopień uszkodzenia wątroby podczas jej prowadzenia. Działa przeciwzapalnie, antyrakowo, wspiera pracę żołądka między innymi podczas trawienia dań ciężkostrawnych, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego oraz korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i jest polecany w profilaktyce kamicy żółciowej. Pomaga w wielu dolegliwościach między innymi przy występowaniu zgagi, braku łaknienia, wzdęciach i bólach głowy.

Zastosowanie

Nalewka którą można przygotować z ostropestu doskonale wspomaga organizm w leczeniu migren oraz żylaków, dodatkowo też wspomaga trawienie. Zmielony ostropest zalać 40% spirytusem w proporcji 1:10 i odstawić na 2 tygodnie codziennie wstrząsając butelką. Po tym czasie odcedzić proszek i stosować trzy razy dziennie po 20-25 kropli nalewki. Nalewkę z ostropestu należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej spożywać ostropest plamisty w formie zmielonej krótko przed podaniem, przechowywanie w formie zmielonej powoduje utratę cennych właściwości. Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżeczek zmielonych nasion. W formie tej nasiona można dodawać do różnych dań, na przykład: musli, owsianki, jogurtu naturalnego, warzyw / warzyw na parze, sałatek, kanapek ,do wypieku domowego chleba na zakwasie.

Przeciwwskazania: Nie zaleca się spożywania przez osoby poniżej 12 roku życia, kobietom karmiącym oraz kobietom w ciąży.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem