Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

SIEMIĘ LNIANE ZŁOCISTE

Siemię lniane złociste określa się mianem „super pożywienie” ponieważ zalicza się do polskich produktów o niezwykłych właściwościach odżywczych. W swoim składzie zawiera bardzo wysoką zawartość tłuszczów Omega-3, zdrowego błonnika i wielu minerałów oraz witamin. Należy pamiętać, że niedobór kwasów Omega-3 przyczynia się do powstawania schorzeń takich jak: rozregulowana gospodarka hormonalna, przedwczesna menopauza, choroba Alzhemera, zaburzenia pamięci, cukrzyca, otyłość, depresja, alergie oraz częste stany zapalne. Ponadto poprawia perystaltykę jelit, oraz działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową układu pokarmowego.

Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega zaparciom. Polecane jest także przy kaszlu, ponieważ nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia. Przynosi również ukojenie osobom które zmagają się z przesuszaniem śluzówki. Warto wspomnieć , że len złoty, posiada więcej aktywnych składników i ma delikatniejszy smak, od tego brązowego.

Zastosowanie:

Zaleca się aby codziennie zjadać 1 do 2 łyżek stołowych ziaren siemienia lnianego złocistego. Należy jednak pamiętać o tym, że przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie powinno się dostarczać organizmowi więcej niż zwykle wody. Nie poleca się jedzenia ziarenek siemienia lnianego na sucho ponieważ mogą spowodować zatkanie przewodu pokarmowego dlatego najpierw powinno się je zmielić. Po zmieleniu siemieniem można posypywać każde danie. Posmak siemienia lnianego jest łagodny, neutralny i praktycznie niewyczuwalny podczas jedzenia.

Len złoty idealnie pasuje: do porannego musli, do jogurtu,do szejka owocowego, do sosów, do posypania kanapki lub sałatki, do zup, do pieczenia chleba lub ciasteczek owsianych, jako dodatek do surówek, panierek.

W przypadku występowania stanów nieżytowych żołądka, wrzodów, nadkwaśności zaleca się stosowanie siemienia w postaci naparu lub odwaru.

Odwar przygotowuje się w następujący sposób: 1,5–2 łyżki nasion należy zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem 10–15 min. Następnie odcedzić odwar i wypić po wystudzeniu.

Napar zaś przygotowujemy następująco: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego należy zalać szklanką gorącej wody, następnie wymieszać i wypić całość.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem